z

Slani mafini

U poslednje vreme često pravim ove slane mafine. Odlični su za večeru a ukoliko preostanu i dožive sutra dan, biće odličan doručak. Ono što mi se jako dopada kod ovih mafina je i to što i sutra dan ostaju meki. Prave se veoma brzo i lako od osnovnih naminica koje verovatno imate kod kuće. Što se tiče dodataka, oni svaki put mogu biti drugačiji. Nekada naseckam svežu papriku, šunku i krastavčiće a vrlo često ih pravim tako što otvorim frižider i vidim čega ima pa iskombinujem namrnice.

"Nastanak mafina vezuje se za SAD u 18. veku, kada su se pekli kao vrsta jednostavnog hleba bez kvasca. Testo za mafin se, za razliku od onoga za hleb, peklo u manjoj gramaži u plehovima sa udubljenjima i bilo je ređe od tipičnog kvasnog testa. Sastojci za osnovni mafin recept su: brašno, šećer, jaja, masnoće, mleko ili drugi mlečni proizvod i sredstvo za nadizanje."

Sastojci (za 6 mafina)

  • Brasno - 100 gr
  • Prasak za pecivo - 1/2 kesice
  • Jaje - 1 kom.
  • Jogurt - 1 dl
  • Zejtin-  0.5 dl
  • So - 1/2 kafene kasicice
  • Malo salame (Sitno iseckana) , sira, kecapa, origana, susama

Priprema

  • U dubljij posudi pomesati sastojke kasikom. Puniti papirne kapice za mafine. Preko mafina naneti kecap i susam.
  • Peci u dobro zagrejanoj rerni, dok mafini dobiju cvrstocu (oko 15 - 20 min.)

Slani mafini
Slani mafini



Nema komentara:

Objavi komentar