U poslednje vreme često pravim ove slane mafine. Odlični su za večeru a ukoliko preostanu i dožive sutra dan, biće odličan doručak. Ono što mi se jako dopada kod ovih mafina je i to što i sutra dan ostaju meki. Prave se veoma brzo i lako od osnovnih naminica koje verovatno imate kod kuće. Što se tiče dodataka, oni svaki put mogu biti drugačiji. Nekada naseckam svežu papriku, šunku i krastavčiće a vrlo često ih pravim tako što otvorim frižider i vidim čega ima pa iskombinujem namrnice.
"Nastanak mafina vezuje se za SAD u 18. veku, kada su se pekli kao vrsta jednostavnog hleba bez kvasca. Testo za mafin se, za razliku od onoga za hleb, peklo u manjoj gramaži u plehovima sa udubljenjima i bilo je ređe od tipičnog kvasnog testa. Sastojci za osnovni mafin recept su: brašno, šećer, jaja, masnoće, mleko ili drugi mlečni proizvod i sredstvo za nadizanje."
Sastojci (za 6 mafina)
- Brasno - 100 gr
- Prasak za pecivo - 1/2 kesice
- Jaje - 1 kom.
- Jogurt - 1 dl
- Zejtin- 0.5 dl
- So - 1/2 kafene kasicice
- Malo salame (Sitno iseckana) , sira, kecapa, origana, susama
Priprema
- U dubljij posudi pomesati sastojke kasikom. Puniti papirne kapice za mafine. Preko mafina naneti kecap i susam.
- Peci u dobro zagrejanoj rerni, dok mafini dobiju cvrstocu (oko 15 - 20 min.)
![]() |
Slani mafini |
Nema komentara:
Objavi komentar