Ima li išta lepše nego kad dom zamiriše na sveže domaće kiflice!
Ukoliko ste ljubitelj domaće kuhinje, sigurni smo da kiflice spadaju u jedno od vaših omiljenih peciva.
Ove kiflice su mogu jesti sveze pecene. Takodje se mogu zamrznuti pecene i ohladjene i kasnije jesti nakon kratkog odmrzavanja.
Sastojci
- Priprema kvasca
- Kvasac svez - 15 grama
- Mleko - 200 ml
- Secer - 1 kasika
- Brasno 1 kasika
- Mesenje testa
- Brasno - 1 kg
- Zejtin - 300 ml
- Secer - 2 kasike
- So - 1 kasika
- Mleko - 400 ml
- Formiranje kiflica
- Jaje - 1 kom
- Sir - 100 gr
- Susam - 50 gr
Postupak
- Priprema kvasca
- U mlako mleko umesati: svez kvasac, secer i brasno. Kada kvasac proradi, postupak je gotov.
- Mesenje testa
- U brasno umesati: pripremljen kvasac, secer, so, mleko i zejtin. Mesati dok testo ne postane ujednaceno, bez grudvica, srednje tvrdoce.
- Dizanje testa
- Testo poklopiti i ostaviti na toplom mestu 1 h.
- Formiranje kiflica
- Podignuto mesto blago premesiti, podeliti na 6 delova i formirati kuglice. Uzimati jednu po jednu kuglicu. Rastanjiti oklagijom u kruzni oblik. Rastanjeno testo podeliti na 8 delova. Na kraju dela kasicicom dodati sira i urolati kiflice. Redjati kiflice na pek pair postavljen na plehu za pecenje. Kada se napuni pleh pokriti krpom ili plastikom i dozvoliti kiflicama da narastu 1/2 h. Narasle kiflice premazati jajetim i posipati susamom.
- Pecenje
- U vec zagrejanu rernu ubaciti pleh sa kiflicama. Peci 35 min.
Nema komentara:
Objavi komentar